14
جولای

درباره نخ جراحي بيشتر بدانيم

نخ و سوزن جراحي وسيله اي است كه پزشكان و جراحان از آن براي ثابت نگهداشتن پوست، اعضاي داخلي، رگهاي خوني و ديگر بافتهاي بدن بعد از مصدوميت يا جراحي استفاده مي كنند  .

نخهاي جراحي بايد محكم (تا حدي كه پاره نشود)، غير سمي، هيپوآلرژن (بدون ايجاد واكنش حساسيتي در بدن) و قابل انعطاف (تا حدي كه براحتي گره بخورند) بوده و فاقد خاصيت جذب مايعات باشند (اجازه ورود مايعات به بافت را نداده و از عفونت جلو گيري نمايند).

انواع نخ هاي جراحي :

بطور كلي نخهاي جراحي به دو دسته قابل جذب و غير قابل جذب تقسيم مي شوند، نخهاي قابل جذب در داخل بدن تجزيه و جذب مي شوند و نخهاي غير قابل جذب بايد بوسيله پزشكان و يا كادر درماني پس از التيام محل زخم از بافت جدا شوند.

به اين ترتيب معمولاً نخهاي قابل جذب براي بافتهاي داخلي و نخهاي غير قابل جذب براي پوست و بافتهاي خارجي استفاده مي شوند.

راحتي استفاده ، هزينه پايين و واكنش كمتر بافت از جمله فوايد استفاده از نخ هاي سنتتيك نسبت به نخهاي كات گوت ( با منشاء حيواني) مي باشد  . فرموليزاسيون نخ هاي سنتتيك قابل جذب متفاوت بوده و به طور كلي شامل پلي گليكوليك اسيدها (مثلاً‌ ويكريل)، اسيد لاكتيك يا كاپرولاكتون مي شود .

نخهاي غير قابل جذب نيز از مواد مختلفي ساخته مي شوند كه رشته هاي ابريشم طبيعي و رشته هاي مصنوعي از جنس پلي پروپيلن،پلي استر يا نايلون و يا رشته هاي سيمي استيل(براي بافتهاي سخت مثلاً در جراحي هاي ارتوپدي) از آن جمله اند.

البته در برخي از موارد كه بافتهاي داخلي تحت تأثير فشارهاي طبيعي بوده (نظير بافت قلب كه دائماً‌ در حال تپش است) و يا بافتهايي مثل مثانه كه مواد شيميايي موجود سبب از بين رفتن سريع نخهاي قابل جذب مي شوند، از نخهاي غير قابل جذب استفاده مي شود  .

زمان جذب نخهاي قابل جذب بر اساس نوع بافت و زمان مورد نياز براي التيام بين 10 روز تا 8 هفته مي باشد .

منشأ نخهاي قابل جذب طبيعي بافتهاي روده حيواناتي مثل گوسفند و گاو مي باشد و نخهاي قابل جذب سنتتيك از فيبرهاي پليمري ساخته مي شوند كه اين فيبرها مي توانند به صورت تك رشته اي يا بافته شده باشند .

سايز نخ و سوزن جراحي :

سايز نخ از نظر قطر نخ از شماره 5 كه مخصوص جراحي ارتوپدي است شروع و تا سايز 0-11 (يازده صفر) كه مخصوص جراحي چشم است ادامه مي يابد و بر اساس موادي كه نخ از آن ساخته مي شود ممكن است قطر نخ ها بر حسب ميلي متر متفاوت باشد . براي كسب اطلاع دقيق قطر نخ بايد از جداول مخصوص مراجع معتبر و اطلاعات فروشندگان استفاده نمود .

انواع سوزنها :

سوزنهاي مورد استفاده با نخهاي جراحي را از نظر شكل ظاهري و مقطع سوزن يا نوع نوك سوزن دسته بندي مي كنند و بر اساس محل مورد استفاده كاربرد دارند . به عنوان مثال از نظر شكل ظاهري به صاف، يك چهارم انحنا، سه هشتم انحنا و … و از نظر مقطع عرضي به TAPER (با مقطع عرضي دايره و به صورت مخروط) CUTTING (با مقطع مثلثي و با لبه داخلي تيز) REVERSE CUTTING (با لبه تيز در خارج) و … تقسيم بندي مي شوند .

كنترل كيفيت نخ هاي جراحي

  • سترونی

همه نخ های جراحی قبل از مصرف باید سترون شده باشند و از موارد مهم در امر کنترل کیفیت نخ جراحی سترون بودن آن می باشد. سترونی نخ های جراحی به دو صورت استفاده از اشعه و گاز اتیلن اکساید می باشد. و آزمون های سترونی براساس استاندارد ملی ایران به شماره 1- 3001: سال1380انجام می شود.

بسته بندی نخ جراحی

بسته بندی نخ باید کاملاً غیرقابل نفوذ بوده تا بتواند آن را در مقابل گرد خاک و ورود ذرات آلوده حفظ نماید و قابلیت حفظ سترونی را در مدت نگهداری داشته باشد. و در صورت مشاهده هرگونه پارگی باید از مصرف ان اجتناب نمود.

استاندارد ملي ايران به شماره 7327 تحت عنوان « مواد و ابزار جراحي – نخ بخيه جراحي و مواد آن (سترون شده)- ويژگيها و روشهاي آزمون » روشهاي آزمون و ويژگيهاي فيزيكي،‌ شيميايي و بيولوژيك نخهاي جراحي را تشريح نموده و در حال حاضر نخهاي جراحي توليد داخل و وارداتي بايستي با استاندارد مذكور يا مرجع آن مطابقت داشته باشند . ضمناً‌ در اين استاندارد حداقل اطلاعاتي كه بايد توليد كنندگان بر روي محصول خود درج نمايند (‌نشانه گذاري)‌ ذكر شده كه رعايت آن ضروري مي باشد.

اهم اين موارد به شرح زير است :

  • ذكر نام يا نام تجاري يا علامت تجاري توليد كننده
  • ذكر تاريخ توليد و انقضاء مصرف
  • ذكر شناسه ساخت يا سري ساخت محصول
  • ذكر طول نخ و شماره سنجه (سايز)
  • اعلام قابل جذب يا غير قابل جذب بودن
  • ذكر رنگ نخ (در موارد مرتبط)
  • ذكر نوع سوزن
  • ذكر نوع و درصد مواد نگهدارنده
  • ذكر شرايط نگهداري
  • ذكر هشدار در مورد عدم استفاده از بخشي از نخ كه به كار نرفته است

– مواردي كه مصرف كنندگان به هنگام خريد و  استفاده نخ جراحي بايد به آن توجه كنند :

– توجه به وجود علامت استاندارد ايران براي توليدات داخل و اطمينان از ورود قانوني كالاهاي خارجي

– توجه به تاريخ توليد و تاريخ انقضاي مصرف

– توجه به عدم پارگي بسته بندي محصول

– استفاده صحيح از محصول (از جمله استفاده در شرايط استريل و عدم استفاده از باقيمانده نخ براي ديگر بيماران)